Kun en tåbe...

Kun en tåbe...

...frygter ikke haven

Denne blog handler om mine haveerfaringer, frustrationer, planer og ideer. Der vil lejlighedsvis forekomme latterlig lommefilosofi og sære indfald. Til gengæld kommer den ikke til at handle om hunde.

Seje Hibiscus

ompotningPosted by Sissel Bagge Wed, April 13, 2011 22:04:38

Sidste weekend var det ompotningstid. Jeg er den glade ejer af flere hibiscus i mandshøjde og nogle, der bare står i store teracottakrukker. 5 i alt skulle ha frisk jord, og burde ha' fået det også sidste år. Når krukkerne har nået en diameter på 38 cm er de TUNGE og bøvlede at bakse rundt med, og næsten al jorden var gennemtrængt af rødder. Det betød en kraftig rodbeskæring, men jeg er ikke tilsinds at sætte dem i endnu større krukker.

Så alle 5 fik den store tur: Først ud fra den varme stue og op af krukken, dernæst afrystning af jord og afklipning af det meste af rødderne. Så ned i en spand vand for at overleve den hårde medfart (det var jo varmt), mens jeg skrubbede krukken ren og (må jeg tilstå) gav den en gang vandglas for at tætne lertøjet - jorden når nemlig altid at tørre ud langs kanten, selvom den egentlig er våd nok ved stammen. Gulvvarmen hjælper nok ikke på det fænomen.

Mens vandglassen tørrede fik planten et ordentligt brusebad med insektsæbe (1 dl. brun sæbe, 9 dl. vand, en sjat sprit i en forstøver, ryst godt) for at sætte spindemiderne lidt tilbage. Det gentog sig så 5 gange, hvorefter frisk jord blev hældt i tørre potter, planterne blev bruset over med rent vand, sat i potterne og jorden fik en solid gang regnvand. Tilsidst blev de sat i udestuen, hvilket efter den varme weekend må ha' været noget af et chok. Hele processen tog sin tid!

En af disse hibiscus havde en stor, fin knop, men det var på høje tid at få ompotningen overstået, så den måtte jo bare falde af... Det gjorde den så ikke. Faktisk er den ved at springe ud nu, til min store overraskelse! Til gengæld er der så to af de andre, der hænger lidt med ørerne. Men de er jo seje, er de, så jeg satser på at de klarer sig :-)

Den overlevende knop

Jeg havde også et par pelargonier, der skulle pottes om. Og samtidig klippes ned, så jeg smed også lige aflippet i potter. Og hvis jeg ellers husker at holde dem fugtige har jeg snart dobbelt så mange pelargonier :-)

Stiklinger til venstre, ompottede planter til højre

Herude i udestuen har jeg også en krukke med tulipaner - ikke fordi jeg ville drive dem, men fordi jeg simpelthen ikke vidste, hvor jeg skulle sætte dem ude i haven.

Det hele skyldtes at en veninde fik en hvalp med tulipannavnet Curly Sue, og så gik der naturligvis sport i at finde løg af netop den tulipan. Det lykkedes i England, og jeg beholdt halvdelen af dem selv - det er nemlig en meget smuk tulipan, hvis man skal tro billederne. Foreløbig holder det stik:

Tulipa Curly Sue - man kan lige ane lidt farve i toppen...

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.