Kun en tåbe...

Kun en tåbe...

...frygter ikke haven

Denne blog handler om mine haveerfaringer, frustrationer, planer og ideer. Der vil lejlighedsvis forekomme latterlig lommefilosofi og sære indfald. Til gengæld kommer den ikke til at handle om hunde.

Fodringstider

fuglefodringPosted by Sissel Bagge Mon, February 07, 2011 20:02:59

De æder mig ud af huset!! Næppe har jeg fyldt foderautomaterne op, før de er tomme igen. I sig selv en opgave, når man i hverdagen skal afsted inden solen står op, og kommer hjem når det igen er blevet mørkt. Så er det godt, når sneen lyser op, selvom det ikke er sådan lige nu.

Trængsel på foderbrædtet

Det er endnu værre med mejsekuglerne (ja, jeg må ty til de færdigkøbte, det kniber med tiden og energien til at lave eget fedt) – de er nærmest væk ligeså snart man vender ryggen til. Især i frostvejr. Fuglene ved nok, hvornår de har brug for flere kalorier til at holde varmen!

Blåmejse og musvit tager for sig af retterne

Fuglefodring er i det hele taget et større projekt, fordi vi til ingeniørens fortrydelse har omtrent hele grundejerforeningens fugle på kost. Så jeg køber normalt to sække solsikkefrø, en sæk hampefrø og en sæk jordnødder. Plus lidt hirsefrø til de mindre fugle. Dansk Ornitologisk Forening har nemlig lavet en undersøgelse, der viser at de mest populære frøarter er netop solsikke og hamp. Nødder er også altid godt, derfor jordnødderne. Hirsen er sådan mest for variationens skyld.

Musvitten må vente til finkerne bli'r færdige

Fedt er tiden ikke til i år, men når det sker køber jeg svinefedt, gir det et par minutter i mikroovnen og rører det med de blandede frø. Kan fyldes i halve koksnødder eller stoppes i et keramisk fuglefoderhus. Bevares, mejsebolde kan naturligvis også bruges, og jeg må tilstå at jeg tyede til de færdigindkøbte i år. Men hvis man ikke vil tilbringe sommeren med at rydde små lede grønne plasticnet sammen, så er det en god idé at klippe dem af, før man propper boldene i boldspiraler eller lægger dem på fuglebrædtet.

Mejser og musvitter er meget afhængige af fedtfoder. Og mejser og musvitter er uundværlige i sommersæsonen i haven, da de hjælper til med at holde bestanden af bladlus og andre udyr nede. En vigtig ting, når man som jeg ikke benytter sig af sprøjtemidler udover vand og en sjælden gang brun sæbe.

Nogen har det bedst på taget af foderbrædtet

Når man så har fået hængt foderautomater op og fyldt foderbrædterne, så handler det også om at nyde fuglene! Selv har jeg en kikkert stående klar i vindueskarmen, så jeg kan spionere på fuglene i timevis. Køb en fuglebog og hak af, hver gang der kommer en ny fugl til foderbrædtet. Det er altid rart at lære noget nyt!

Her er det godt nok en skovspurv, der er igang med et hampefrø

I år har jeg f.eks. fået øje på noget så eksotisk som en gråspurv. Le bare, men i de ti år vi har boet her har vi udelukkende haft flokkevis af skovspurve i haven. De nærmeste gråspurve er observeret omkring 1,5 km. væk. Indtil i år altså. Og så kan man glæde sig over endnu en art, om det så er en som alle andre haver har rigeligt af.

Duerne holder mest til under fuglebrædtet

Duer har vi også både sommer og vinter. Og jeg må snart til at få overtalt ingeniøren til at hive duereder ned, for alle hulrum på toppen af stolperne er efterhånden optaget, og duerne er ikke meget til sinds at benytte samme rede flere gange. Ja, det sviner. Ja, de kurrer i en uendelighed. Men det er nu hyggeligt at følge udrugningen og de små ungers kejtede flyveforsøg :)

En nyhed i foderudbuddet i år har været en nøddeautomat:

Jeg har godt nok ikke set vor lille pelsklædte ven benytte sig af automaten, men nødderne forsvinder og skallerne på jorden nedenunder taler deres tydelige sprog:

Forleden så jeg dog egernet i fuldt firspring på vej over plænen med en valnød i kæften. Kameraet var desværre ikke lige indenfør rækkevidde, så jeg nøjedes med at kigge. Kræet må være blevet mæt, for guddødemig om ikke den lille møjert sprang ned i bedet, kiggede sig til alle sider og derefter omhyggeligt gravede valnødden ned til bedre tider. Så nu kan jeg igen gå og hygge mig med at luge valnøddetræer til sommer :( Nå hvad. De står nu for meget af underholdning i haven, de egern!

Her bliver nødden dog spist...

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.