Kun en tåbe...

Kun en tåbe...

...frygter ikke haven

Denne blog handler om mine haveerfaringer, frustrationer, planer og ideer. Der vil lejlighedsvis forekomme latterlig lommefilosofi og sære indfald. Til gengæld kommer den ikke til at handle om hunde.

Plant aldrig en bøgehæk i frostvejr!

bøgehækPosted by Sissel Bagge Sat, February 05, 2011 21:16:42

Vinteren kom, som bekendt, tidligt i år (sidste år, hvis det skal være helt korrekt). Så den bøgehæk som ingeniøren længe havde ønsket sig blev bestilt til levering i midten af november. Ganske efter bogen, da man jo først skal plante bøg når planterne er gået i vinterdvale, og derfor lettere kan tåle at blive gravet op og transporteret til det nye plantested. Renden, hvor de små træer skulle stå var gravet, og alt var parat - undtagen vejret.

Der skal noget til, når 8 år gamle klitroser skal graves op!

Så er renden klar. Men den weekend havde vi ikke tid til at plante hækken

Jeg forsøgte at udsætte leveringen, men fik besked fra planteskolen om at hvis ikke hækken blev plantet nu, kunne der godt gå laaang tid før man kunne komme i jorden igen. Så turen gik til Roskilde og hjem med bagagerummet fyldt med 80 grønne og 20 røde bøgeplanter.

Her er de så, de små...

Allerførst skulle sneen dog ryddes af jordbunkerne - såvidt muligt...

Så skulle jorden i bunden af renden løsnes. Og her var det at ingeniøren måtte træde i karakter med hakken...

Tilsidst kunne vi så gå igang med at plante bøgene. Jeg lå på mine grædende knæ og målte omhyggeligt op, så der var nøjagtig samme afstand (20 cm) mellem træerne. Satte et træ ned og skubbede jorden på plads omkring roden, hvorefter ingeniøren kastede et par skovlfulde jord på og trådte det ned om stammen. Og så fremdeles. Stykket var kun ca. 20 meter, men det nåede da at blive helt mørkt inden vi var færdige, så det er godt der står en gadelygte og lyser det sidste stykke op.

Her er den første bøg plantet. Egentlig var det meningen at det skulle gøres efter alle kunstens regler med bladmuld fra bunden af vores to små indre bøgehække, men efter snerydningen og udsigt til en laaang plantning fik vi lige sprunget over hvor gærdet er lavest. De øvrige hække har nu også klaret sig meget godt.

Og her er den så, bøgehækken. Ikke meget ser den ud til! Og det var unægtelig svært at se om man havde fået alle jordbunkerne med, men det måtte jo vente til sneen smeltede...

Eftersom sneen langsomt trak sig tilbage afsløredes det at der var en hel del jord, der ikke lige var hvor den burde være. Især den lille kant langs indkørslen var temmelig sparsomt dækket og alle træerne stod og vippede frem og tilbage i vinden. Fordi der var så megen frossen sne i det jord, vi havde stampet ned havde jorden løsnet sig efterhånden som det tøede :-( Ikke smart! Men her i weekenden er jorden så blevet stampet ned om hver eneste af de 96 træer (der blev lidt til overs) og jordbunkerne er blevet flyttet hen hvor de hørte til.

Ikke noget at snakke om, det ku' jeg vel hurtigt klare, tænkte jeg... men det blev da godt nok til en omgang seriøs bæredygtig styrketræning! Tænk at det kan være så hårdt at flytte en smule jord med en rive...

Suk der er lang vej igen!

Og så meget for mine målinger! Selvom tommestokken også dukkede frem da sneen smeltede, så må trætheden enten ha' meldt sig eller også har træerne besluttet sig for at lege enter mens sneen skjulte deres forehavende. Men bevares. Når de vokser op kan man jo alligevel ikke se afstanden... Der var faktisk også et par vinde og skæve ind imellem, (enteforsøg?) men de fleste lod sig skubbe på plads da jeg trampede jorden ned omkring dem. Kun en enkelt måtte jeg grave op og flytte.

Her er der så ikke alene flyttet store mængder af jord (i denne omgang holdt ingeniøren sig udelukkende til kameraet, desværre), men også fjernet rester af roser, lavendler og blade fra græsplænen. Har ellers altid kun haft foragt tilovers for den der med 'hvad må naboen ikke tænke', men må tilstå at jeg har en rem af huden. Nu kan jeg ihvertfald leve med forhaven, og de små kan kigge over til genboen og blive inspireret til at skyde ivejret i en vis fart :o)

  • Comments(0)//kun-en-taabe.kennel-hunters-house.dk/#post0