Kun en tåbe...

Kun en tåbe...

...frygter ikke haven

Denne blog handler om mine haveerfaringer, frustrationer, planer og ideer. Der vil lejlighedsvis forekomme latterlig lommefilosofi og sære indfald. Til gengæld kommer den ikke til at handle om hunde.

The Purple (and Blue) Light District

såningPosted by Sissel Bagge Wed, March 16, 2011 21:24:49

I år skulle det være! I år skulle jeg tidligt igang med at så. Og i år skulle der tilskudslys til efter alle kunstens regler!!

Jeg har læst om tilskudslys på Danmarks bedste havehjemmeside, Havenyt. Her er der en alenlang tråd om lysstofrør, kviksølvlamper (!!) og LED-lys, som jeg har gnavet mig igennem, og er (naturligvis) nået frem til at sidstnævnte lige var noget for mig. Så jeg skred til indkøb af to ledspots, i hhv. blå (bedst til fremspiring) og rød/blå (bedst til at fremme blomstring). Til den beskedne sum af 495,- pr. stk. Plus det løse, bestående af porcelænsfatninger (det er sikkert ikke nødvendigt, men for en sikkerheds skyld), stofledning (ditto) og stik. Jeg måtte også lige sætte en hylde op i soveværelset - og jeg skulle hilse og sige at det kan være en udfordring at finde de rigtige hyldeknægte, når de skal sidde fast på buede bjælker i Ø23. Men alt lykkedes tilsidst, og den store forårssåning kunne gå igang.

Eller rettere, allerede ved indkøbet af pærerne (i december) satte jeg en kasse spiseløg ind i udhuset under den blå lampe. Temperaturen herude ligger på 5-6 grader vha. en olieradiator, og her ligger mine dahlia også til overvintring. Og så er der noget maling, som helst heller ikke skulle fryse.

Sådan ser udhuset ud, når det er mørkt :-)

Indendørs: Ærteblomster i blød i et døgn og forskåret i skallen, check - roottrainers til både ærteblomster og skorzonnérrødder, check - økologisk såjord afhentet på Amager (tak Tina!) og opvarmet fra dybfrosset tilstand i bryggerset, check... og så var det jo bare at smide frøene i jorden. Udover rødder og lathyrus blev det til broccoli, broccolo og blomkål, rødbeder, bladselleri, peber og salat.

Gad vide, hvad naboerne tænker?

Og hvordan er det så gået? Hmmmm.... Jeg må jo desværre nok konstatere at forholdet mellem lys og varme ikke har været optimalt. Frøene spirede som forventet, hvilket vil sige at peberen og bladsellerien ikke er spiret endnu, men alt det andet kom op efter 4-5 dage. Og voksede. Og voksede. Desværre meget mere i højden end i drøjden.

Lidt svært at se i den lumre belysning, men kålen i baggrunden er alt, alt for ranglet og det samme gælder ærteblomsterne, der blev næsten 15 cm høje før der kom blade på.

OK, der skete også uheld undervejs. Som da jeg ville forstøve lidt vand ud over salaten, der så ud til at have lidt tør jord. Jeg mente bestemt at der var rent vand i tryksprøjten, men da jeg havde pumpet luft i og trykkede på knappen kunnne jeg godt se at det så forkert ud... og kom i tanker om at jeg havde hældt flydende vaskemiddel i vandet for at vaske fælge med det :-( Det kostede en del salatplanter, selvom jeg skyllede efter så godt som muligt.

Men nu stod jeg altså med nogle pjevsede og ranglede småplanter som øjensynligt har haft det alt for varmt i soveværelset, der ved en kontrolmåling faktisk også lå på omkring 20 graders varme. Så jeg tog konsekvensen og klippede ærteblomsterne ned i sokkehøjde (det er sket for mig en enkelt gang at en spire knækkede langt nede, og trods de værste anelser kom ærteblomsten sig alligevel). Så nu fik de altså kniven, og jeg håber de overlever alle 32. Kålen og bederne er blevet høstet og jeg har sået nyt. Og så er hele baduljen rykket ud til løgene, der i stedet har skiftet opholdssted til det nyvaskede drivhus. Jeg håber det hele overlever...

  • Comments(2)//kun-en-taabe.kennel-hunters-house.dk/#post6