Kun en tåbe...

Kun en tåbe...

...frygter ikke haven

Denne blog handler om mine haveerfaringer, frustrationer, planer og ideer. Der vil lejlighedsvis forekomme latterlig lommefilosofi og sære indfald. Til gengæld kommer den ikke til at handle om hunde.

Piple og pible

fuglefodringPosted by Sissel Bagge Sun, March 04, 2012 15:27:51

Ja, man skal passe på med løfter... men nu er foråret tilbage (sådan da) så nu er det på høje tid at angribe tastaturet! Ikke det bedste tidspunkt, da jeg er sygemeldt med seneskedehindebetændelse og fys'en har givet strenge ordrer om IKKE at bruge højre hånds tommelfinger (prøv det lige engang!), så man bedes bære over med dette ventrehåndsarbejde. Det betyder så også at ingeniøren er ansvarlig for de fleste fotos dennegang, for jeg kan ikke slæbe rundt på mit to-kilos kamera lige for tiden.

Piple - en uheldig solsort

Ud i haven kan jeg jo godt komme, bare jeg holder mig til at rydde op med venstre hånd, så for et par dage siden tøffede jeg rundt for at tilse spirerne. Pludselig opdagede jeg at der sad en forhutlet udseende solsort alt for tæt på mig - det lignede nærmest en stor unge, men det var jo ikke lige årstiden. Han sad og trykkede mens jeg gik forbi på mindre end en meters afstand... Mistanken faldt hurtigt på det flyvende tæppe, der regelmæssigt indfinder sig på matriklen med den grå herskers billigelse. Hvor den grå hersker er kommet over sit jagtinstinkt - ihverfald når det gælder fugle - så er det flyvende tæppe en ivrig fuglejæger smiley

Yndig ser han ud, det flyvende tæppe, men han er temmelig farlig for havens fugle...

Piple, som han hurtigt kom til at hedde, havde ca. to halefjer tilbage og det venstre ben fungerede tydeligvis ikke. Jeg forsøgte at smide et halvt æble og lidt mad hen i nærheden af ham, og kunne konstatere at flyve, det kunne han.

Han ser noget sølle ud, men det går fint med at spise. Også selvom vingen ind i mellem skal bruges til at støtte med.

Stakkels? Hvem kalder du stakkels??

Jeg har mødt ham hver gang jeg har været i haven de sidste par dage, og han ser ud til at klare sig fint. Så jeg håber at han undgår Samsons klør og tænder fra nu a'!

Ellers har fuglefodringen været overkommelig i år - jeg er kun på min anden sæk hampefrø - men vinteren har jo heller ikke været helt så gennemtrængende som sidste år. I disse dage er der dog udsolgt på alle spisesteder:

Skovspurv med munden fuld

Blåmejse i fedtkuglerne

Fine kvækerfinker på jorden under fuglebrædtet

Fine strandsten? Næe, det er såmænd et nærbillede fra fuglebrædtet

...og pible

Og så pibler det jo op, derude. Det har det forresten gjort i et stykke tid, men det går stadig fremad. Her er alpeviolerne, som allerede viste knopperne i december:

Cyclamen Coum i modlys

Og vintergækkerne har jo også været igang længe:

De dobbelte gækker maser sig vej gennem efeu'en.

Er dette forårets korteste vintergæk? Det er en alternativ type, men jeg kan ikke lige huske navnet (fy!)

Der er nu også nogen i normal højde...

Og her er nogle almindelige gækker i den høje model - de står nemlig på nordsiden i skyggen

Dorothealiljer har jeg fået både hjemmefra forældrenes have og fra svogeren - her er de i fuldt udspring foran huset (øst)

Leucojum Vernum

Og så er der søreme også allerede liv i scillaerne:

For ikke at tale om de svinedyre krokus jeg købte 3 løg af i England forrige år - de har da overlevet trods nedmejning af bladene langt før den anbefalede visnetid. Til gengæld er der ikke så voldsomt mange af de andre botaniske krokus i plænen, der har vist sig smiley

De skulle jo sådan set være udelukkende blå og hvide (men som tidligere nævnt har det knebet med konskvensen og udlugningen af de gule) - til gengæld har vi et par samlinger af gule krokus andre steder i haven:

Tilsidst bare et par stemningsbilleder derude fra, og så vil jeg forsøge at fortrænge at drivhuset skal vaskes, fuglekasserne renses, kartoflerne sættes over til spiring, tomater og grøn peber skal sås, og det samme skal ærteblomster. Det må komme når tommelfingeren er på toppen igen!

Sol gennem efeu

Røde grene

Jage fugle? Næ, så vil jeg da hellere lege med tjernerskabet...

Brændende blommetræer

  • Comments(0)//kun-en-taabe.kennel-hunters-house.dk/#post13

Fodringstider

fuglefodringPosted by Sissel Bagge Mon, February 07, 2011 20:02:59

De æder mig ud af huset!! Næppe har jeg fyldt foderautomaterne op, før de er tomme igen. I sig selv en opgave, når man i hverdagen skal afsted inden solen står op, og kommer hjem når det igen er blevet mørkt. Så er det godt, når sneen lyser op, selvom det ikke er sådan lige nu.

Trængsel på foderbrædtet

Det er endnu værre med mejsekuglerne (ja, jeg må ty til de færdigkøbte, det kniber med tiden og energien til at lave eget fedt) – de er nærmest væk ligeså snart man vender ryggen til. Især i frostvejr. Fuglene ved nok, hvornår de har brug for flere kalorier til at holde varmen!

Blåmejse og musvit tager for sig af retterne

Fuglefodring er i det hele taget et større projekt, fordi vi til ingeniørens fortrydelse har omtrent hele grundejerforeningens fugle på kost. Så jeg køber normalt to sække solsikkefrø, en sæk hampefrø og en sæk jordnødder. Plus lidt hirsefrø til de mindre fugle. Dansk Ornitologisk Forening har nemlig lavet en undersøgelse, der viser at de mest populære frøarter er netop solsikke og hamp. Nødder er også altid godt, derfor jordnødderne. Hirsen er sådan mest for variationens skyld.

Musvitten må vente til finkerne bli'r færdige

Fedt er tiden ikke til i år, men når det sker køber jeg svinefedt, gir det et par minutter i mikroovnen og rører det med de blandede frø. Kan fyldes i halve koksnødder eller stoppes i et keramisk fuglefoderhus. Bevares, mejsebolde kan naturligvis også bruges, og jeg må tilstå at jeg tyede til de færdigindkøbte i år. Men hvis man ikke vil tilbringe sommeren med at rydde små lede grønne plasticnet sammen, så er det en god idé at klippe dem af, før man propper boldene i boldspiraler eller lægger dem på fuglebrædtet.

Mejser og musvitter er meget afhængige af fedtfoder. Og mejser og musvitter er uundværlige i sommersæsonen i haven, da de hjælper til med at holde bestanden af bladlus og andre udyr nede. En vigtig ting, når man som jeg ikke benytter sig af sprøjtemidler udover vand og en sjælden gang brun sæbe.

Nogen har det bedst på taget af foderbrædtet

Når man så har fået hængt foderautomater op og fyldt foderbrædterne, så handler det også om at nyde fuglene! Selv har jeg en kikkert stående klar i vindueskarmen, så jeg kan spionere på fuglene i timevis. Køb en fuglebog og hak af, hver gang der kommer en ny fugl til foderbrædtet. Det er altid rart at lære noget nyt!

Her er det godt nok en skovspurv, der er igang med et hampefrø

I år har jeg f.eks. fået øje på noget så eksotisk som en gråspurv. Le bare, men i de ti år vi har boet her har vi udelukkende haft flokkevis af skovspurve i haven. De nærmeste gråspurve er observeret omkring 1,5 km. væk. Indtil i år altså. Og så kan man glæde sig over endnu en art, om det så er en som alle andre haver har rigeligt af.

Duerne holder mest til under fuglebrædtet

Duer har vi også både sommer og vinter. Og jeg må snart til at få overtalt ingeniøren til at hive duereder ned, for alle hulrum på toppen af stolperne er efterhånden optaget, og duerne er ikke meget til sinds at benytte samme rede flere gange. Ja, det sviner. Ja, de kurrer i en uendelighed. Men det er nu hyggeligt at følge udrugningen og de små ungers kejtede flyveforsøg :)

En nyhed i foderudbuddet i år har været en nøddeautomat:

Jeg har godt nok ikke set vor lille pelsklædte ven benytte sig af automaten, men nødderne forsvinder og skallerne på jorden nedenunder taler deres tydelige sprog:

Forleden så jeg dog egernet i fuldt firspring på vej over plænen med en valnød i kæften. Kameraet var desværre ikke lige indenfør rækkevidde, så jeg nøjedes med at kigge. Kræet må være blevet mæt, for guddødemig om ikke den lille møjert sprang ned i bedet, kiggede sig til alle sider og derefter omhyggeligt gravede valnødden ned til bedre tider. Så nu kan jeg igen gå og hygge mig med at luge valnøddetræer til sommer :( Nå hvad. De står nu for meget af underholdning i haven, de egern!

Her bliver nødden dog spist...

  • Comments(0)//kun-en-taabe.kennel-hunters-house.dk/#post1